Ciasto: 100 g orkiszu lub pszenicy 300 g mąki pszennej 30 g drożdży szczypta cukru 220 g letniej wody 30 g oleju 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego masła Farsz: 100 g salami, pokrojonego na kawałki 100 g szynki gotowanej, pokrojonej na kawałki 100 g cebuli, pokrojonej na połówki 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki 100 g sera gouda, pokrojonego na kawałki 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
Wykonanie:
Ciasto:
- do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć – 1 min., obr. 10
- dodać resztę składników oprócz masła, wyrobić – 2 min., obr. Interwał
- na pergaminie rozwałkować ciasto formując kwadrat, posmarować masłem
Farsz:
- naczynie miksujące umyć, włożyć składniki na farsz, rozdrobnić – 20 sek., obr. 5, rozłożyć na cieście
- pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto w rulon, pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, poukładać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, piec około 30 min. w temp. 180 st.
|