Wino, dobra kuchnia, relaks
Lody śmietankowe PDF Drukuj Email

Przepis Pani Krystyny Smentek z Nakła nad Notecią

8 żółtek
150 g cukru pudru
500 ml mleka
250 ml dobrze schłodzonej śmietany 36%

  • na nóż założyć motylek, ubić śmietanę, przełożyć do innego naczynia
  • przy pomocy motylka utrzeć żółtka z cukrem pudrem – 5 min., obr. 4
  • zagotować mleko w garnku
  • gorące mleko wlewać cienką strużką do żółtek, cały czas ubijając masę – temp. 70 st.C, 2 min., obr. 4
  • ucierać masę dalej aż ostygnie – 5 min., obr. 4
  • dodać ubitą śmietanę, wymieszać – 1 min., obr. 4
  • przełożyć do innego naczynia i zamrozić

 

 
All Days217183
Użytkowników: 0
Gości: 24
Zamknij okno

Zaloguj się