Wino, dobra kuchnia, relaks
Lody śmietankowe PDF Drukuj Email

Przepis Pani Krystyny Smentek z Nakła nad Notecią

8 żółtek
150 g cukru pudru
500 ml mleka
250 ml dobrze schłodzonej śmietany 36%

  • na nóż zaÅ‚ożyć motylek, ubić Å›mietanÄ™, przeÅ‚ożyć do innego naczynia
  • przy pomocy motylka utrzeć żółtka z cukrem pudrem – 5 min., obr. 4
  • zagotować mleko w garnku
  • gorÄ…ce mleko wlewać cienkÄ… strużkÄ… do żółtek, caÅ‚y czas ubijajÄ…c masÄ™ – temp. 70 st.C, 2 min., obr. 4
  • ucierać masÄ™ dalej aż ostygnie – 5 min., obr. 4
  • dodać ubitÄ… Å›mietanÄ™, wymieszać – 1 min., obr. 4
  • przeÅ‚ożyć do innego naczynia i zamrozić

 

 
All Days393599
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™