200 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkÄ™
6 jajek
70 g słodkiej śmietanki lub tłustego mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
800 g wody
- ziemniaki włożyć do koszyczka i odstawić
- na górnym poziomie przystawki Varoma uÅ‚ożyć wilgotny papier pergaminowy
- do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć jajka, Å›mietanÄ™ lub mleko, sól i pieprz, zmiksować - 10 sek., obr. 4, wylać powstaÅ‚Ä… masÄ™ na przykrytÄ… papierem część przystawki Varoma
- umyć naczynie miksujące, wlać do niego wodę, włożyć koszyczek, zamknąć pokrywę, na wierzchu ustawić przystawkę Varoma i gotować na parze - 15 min., obr. 2, temp. Varoma
- ostrożnie otworzyć przystawkÄ™ Varoma, omlet razem z papierem zsunąć na pokrywkÄ™ przystawki, część na której parowaÅ‚ siÄ™ omlet odwrócić dziurkowanÄ… stronÄ… do góry i poÅ‚ożyć na przykrywce, caÅ‚ość obrócić tak, by omlet znalazÅ‚ siÄ™ na części dziurkowanej, usunąć papier, caÅ‚Ä… przystawkÄ™ umieÅ›cić na naczyniu miksujÄ…cym i gotować dalej - 5 min., obr. 1, temp,. Varoma
- omlet serwować przybrany ziemniakami i szczypiorkiem
|