- około 1 kg kapusty włoskiej
- 100 g rodzynków sułtańskich
- 2 średnie cebule
- 200 g pieczarek
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 ml gęstej śmietany
- olej, sól, pieprz
Krok 1. Rodzynki zalać gorącą wodą
Krok 2. Cebulę i pieczarki włożyć do naczynia miksującego i posiekać - 3-4 s, obr. 5
Krok 3. Dodać 2-3 łyżki oleju i dusić - 8 min, obr. 2, wsteczne, temp. 80 st.C, wyłożyć do miseczki
Krok 4. Kapustę poszatkować (partiami) - ok. 20 s, obr. 5
Krok 5. Dodać uduszone pieczarki, przyprawy, odcedzone rodzynki i bulion, dusić - 30-40 min, obr. 2, wsteczne, temp. 90 st.
Krok 6. Gdy kapusta będzie miękka, zwiększyć obroty do 3, wlać śmietanę zmieszaną z jajkami i dalej dusić, aż potrawa zgęstnieje - około 3 minut
|