Wino, dobra kuchnia, relaks
Mazurek bakaliowy PDF Drukuj Email

Ciasto:
100 g cukru
250 g mąki
250 g miękkiego masła
5 jaj
100 g suszonych gruszek
200 g orzechów nerkowców
5 g cukru waniliowego
5 g proszku do pieczenia
100 g rodzynków
100 g płatków migdałowych

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
180 g cukru
1 żółtko
70 g mleka
20 g masła
2 łyżki gorzkiego kakao

  • rodzynki umyć, osączyć, przełożyć do miski, dodać płatki migdałowe
  • orzechy wsypać do naczynia miksującego i rozdrobnić - 6 sek., obr. 5, przesypać do miski z bakaliami
  • gruszki rozdrobnić - 5 sek., obr. 6, dodać do bakalii
  • do miski z bakaliami wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrem waniliowym
  • założyć motylek, utrzeć masło - 30 sek., obr. 4
  • otworzyć naczynie, kopystką zgarnąć masło ze ścianek, dalej ucierać - obr. 4 - dodając na przemian jajko i łyżkę cukru, aż do wyczerpania składników
  • wyjąć motylek, dodać bakalie z mąką i proszkiem, połączyć przy pomocy kopystki - obr. 2
  • wyłożyć ciasto równą warstwą na dużą prostokątną blachę i piec - 25 min, temp. 180 st.
  • umyć i wysuszyć naczynie miksujące
  • cukier zemleć na puder - 30 sek., obr. 10
  • dodać resztę składników oprócz kakao i podgrzać - 5 min, obr. 1, temp. 90 st.
  • przez otwór w pokrywie wsypać kakao i wymieszać - 10 sek., obr. 9
  • polewą posmarować upieczone ciasto

Uwaga: ciasto można dodatkowo udekorować np. migdałami, paseczkami skórki pomarańczowej w cukrze itp.

 
All Days217017
Użytkowników: 0
Gości: 12
Zamknij okno

Zaloguj się