Wino, dobra kuchnia, relaks
Mazurek bakaliowy PDF Drukuj Email

Ciasto:
100 g cukru
250 g mÄ…ki
250 g miękkiego masła
5 jaj
100 g suszonych gruszek
200 g orzechów nerkowców
5 g cukru waniliowego
5 g proszku do pieczenia
100 g rodzynków
100 g płatków migdałowych

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
180 g cukru
1 żółtko
70 g mleka
20 g masła
2 łyżki gorzkiego kakao

  • rodzynki umyć, osÄ…czyć, przeÅ‚ożyć do miski, dodać pÅ‚atki migdaÅ‚owe
  • orzechy wsypać do naczynia miksujÄ…cego i rozdrobnić - 6 sek., obr. 5, przesypać do miski z bakaliami
  • gruszki rozdrobnić - 5 sek., obr. 6, dodać do bakalii
  • do miski z bakaliami wsypać mÄ…kÄ™ wymieszanÄ… z proszkiem i cukrem waniliowym
  • zaÅ‚ożyć motylek, utrzeć masÅ‚o - 30 sek., obr. 4
  • otworzyć naczynie, kopystkÄ… zgarnąć masÅ‚o ze Å›cianek, dalej ucierać - obr. 4 - dodajÄ…c na przemian jajko i Å‚yżkÄ™ cukru, aż do wyczerpania skÅ‚adników
  • wyjąć motylek, dodać bakalie z mÄ…kÄ… i proszkiem, poÅ‚Ä…czyć przy pomocy kopystki - obr. 2
  • wyÅ‚ożyć ciasto równÄ… warstwÄ… na dużą prostokÄ…tnÄ… blachÄ™ i piec - 25 min, temp. 180 st.
  • umyć i wysuszyć naczynie miksujÄ…ce
  • cukier zemleć na puder - 30 sek., obr. 10
  • dodać resztÄ™ skÅ‚adników oprócz kakao i podgrzać - 5 min, obr. 1, temp. 90 st.
  • przez otwór w pokrywie wsypać kakao i wymieszać - 10 sek., obr. 9
  • polewÄ… posmarować upieczone ciasto

Uwaga: ciasto można dodatkowo udekorować np. migdałami, paseczkami skórki pomarańczowej w cukrze itp.

 
All Days392418
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™