Wino, dobra kuchnia, relaks
Sos Sexy PDF Drukuj Email

1 jajko
300 ml oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy z Dijon
1/2 łyżeczki soli
sok z połowy cytryny
1-2 zÄ…bki czosnku
2 jabÅ‚ka bez skórki pokrojone w ćwiartki
1/2 łyżki miodu
100 g pestek słonecznika bez łupin

  • pestki uprażyć na suchej patelni, wystudzić
  • jabÅ‚ka wÅ‚ożyć do naczynia miksujÄ…cego i rozdrobnić - 2-3 sek, obr. 5, przeÅ‚ożyć do miseczki, naczynie przepÅ‚ukać i wytrzeć
  • czosnek wrzucić na wirujÄ…cy nóż - obr. 8, zebrać kopystkÄ… ze Å›cianek
  • na nóż naÅ‚ożyć motylek, do naczynia wbić jajko, dodać obie musztardy, sól i sok z cytryny, otwór w pokrywie zamknąć miarkÄ…, skÅ‚adniki zmiksować - 10 sek., obr. 4
  • lekko przytrzymać miarkÄ™ palcem, na pokrywÄ™ wlać olej, wÅ‚Ä…czyć obroty 4 i pozwolić, aby olej powoli kapaÅ‚ do naczynia
  • gdy caÅ‚y olej znajdzie siÄ™ w naczyniu zaczekać jeszcze okoÅ‚o 30 sekund i wyÅ‚Ä…czyć obroty
  • zawartość naczynia podgrzać - 3 min., obr. 4, temp. 70 st.
  • dodać rozdrobnione jabÅ‚ka, miód i uprażone pestki sÅ‚onecznika, delikatnie wymieszać - 10 sek., obr. 1-2, wsteczne
Uwaga: sos pasuje między innymi do mięs i wędlin na zimno, potraw z jaj, przystawek
 
All Days392366
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™