Ciasto: 500 g mąki 40 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250 g ciepłej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 50 g sera żółtego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziół do pizzy
Sos: 1 MT przecieru pomidorowego 1/2 MT ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki: 100 g sera żółtego według upodobań: plastry szynki, pepperoni, oliwki, pieczarki, pomidory, papryka, zioła (np. oregano) mozarella
- ser pokroić na kawałki i rozdrobnić w naczyniu miksującym – 1 min., obr. 10, przełożyć do innego naczynia
- wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności umieścić w naczyniu, wyrobić – 3 min., obr. Interwał
- posmarować olejem dno i boki blachy, wyłożyć ją niezbyt grubo ciastem
- składniki na sos wymieszać w kubeczku i posmarować ciasto
- położyć na cieście dodatki, posypać ziołami i rozdrobnionym serem żółtym
- piec w piekarniku – czas 20 min., temp. 200 st.
|