Wino, dobra kuchnia, relaks
Bułki grahamki PDF Drukuj Email
100 g pszenicy
30 g drożdży
łyżeczka cukru
240 ml ciepłej wody
400 g mąki
3 łyżki oleju
kopiasta łyżeczka soli
nasiona (słonecznik, dynia, siemię)

  • pszenicę wsypać do naczynia miksującego i zemleć – 18 sek., obr. 10
  • dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrobić – 2,5 min, obr. Interwał
  • wyjąć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15 min) lub – jeśli chcemy upiec chleb – przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki
  • formować bułki i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • opcja: wierzch posmarować rozmąconym jajkiem lub samym białkiem i posypać makiem, sezamem, słonecznikiem itp.
  • piec 20-30 min w temp. 200 st.C (ewentualnie 175 st.C z termoobiegiem)

 
Uwaga: zamiast zwykłej pszenicy można użyć orkiszu i mąki orkiszowej zamiast pszennej.

 
All Days220291
Użytkowników: 0
Gości: 43
Zamknij okno

Zaloguj się